Semne ale unui Alternator defect – Alternatorul este o componenta relativ simpla, totusi joaca un rol important in sistemele electrice ale masinilor cu combustibil conventional. Cand alternatorul incepe sa cedeze, poate crea un efect domino al diferitelor probleme electrice. In cele din urma poate duce la reparatii costisitoare sau chiar la o defectiune majora.
La fel ca multe alte piese ale unei masini, alternatorul este predispus la uzura. Rotorul, periile si alte parti interne nu vor dura pentru totdeauna si, in cele din urma, alternatorul va trebui reparat sau inlocuit. Motiv pentru care este o idee buna sa fiti constienti de simptomele defectarii alternatorului.
Ce rol are alternatorul ?
Alternatorul converteste energia din arborele cotit in electricitate utila, care poate alimenta apoi sistemele electrice ale vehiculelor. De asemenea, poate ajuta bateria masinii sa se reincarce.
Alternatorul este format dintr-o bobina de cupru, cunoscuta sub numele de bobina, si magneti, cunoscuti ca perii. Periile se rotesc pe o axa si se perie de bobina care genereaza o incarcare electrica.
In majoritatea cazurilor, un alternator defect produce mai multe simptome inainte de a se defecta complet. Odata ce cunoasteti de aceste simptome frecvente ale alternatorului defect, veti putea detecta problema mai devreme si veti cauta ajutor mai devreme. Asta ar putea reduce nevoia de reparatii costisitoare.
Semne ale unui Alternator defect
Simptomul 1 – Indicator luminos de avertizare pe tabloul de bord
Majoritatea vehiculelor sunt echipate cu un indicator de avertizare pe tabloul de bord etichetat fie „ALT” sau „GEN” sau o pictograma in forma de baterie. Cand se aprinde, este adesea primul indiciu al problemelor legate de alternator.
Aceasta lampa de avertizare este legata de sistemele informatice din masina care pot monitoriza tensiunea de iesire a alternatorului. Daca iesirea alternatorului scade peste sau sub o limita prestabilita, atunci indicatorul luminos se declanseaza si se va aprinde. Cu toate acestea, daca iesirea alternatorului revine la raza normala, ledul de avertizare se va stinge.
Adesea, in primele etape ale problemelor cu alternatorul, lampa de avertizare a liniei poate palpai. Acest lucru se datoreaza faptului ca tensiunea de iesire se poate schimba rapid.
De asemenea, puteti constata ca lumina se aprinde atunci cand utilizati mai multa energie. De exemplu, daca conduceti noaptea cu farurile aprinse si incepe sa fie frig, activati ventilatia de habitaclu, masina are nevoie brusc de mai multa energie. Daca alternatorul este defect, este posibil sa nu poata mentine pasul, rezultand o scadere a tensiunii de iesire si aprinderea luminii de bord.
Cand se aprinde „ALT”, „GEN” sau lampa de avertizare in forma de baterie, nu ar trebui sa o ignorati, chiar daca pur si simplu palpaie. Ignorarea acestei lumini ar putea duce la reparatii scumpe sau chiar la o defectiune. Motiv pentru care ar trebui sa va duceti masina la un service specializat cat mai curand posibil, astfel incat sa poata diagnostica problema. In primele etape ale defectarii alternatorului, aceasta poate fi o solutie simpla. Este intotdeauna cel mai bine sa actionati atunci cand se aprinde lampa de control.
Simptomul 2 – Faruri scazute / palpaitoare
Farurile slabe sau palpaitoare pot indica, de asemenea, defectarea alternatorului. Este posibil sa observati ca luminile cresc in intensitate pe masura ce RPM-urile cresc, dar se estompeaza pe masura ce RPM-urile scad. Acesta este un semn sigur ca alternatorul nu reuseste sa genereze suficienta energie pentru a tine pasul cu nevoile electrice ale masinii.
Acest simptom depinde de obicei de numerosi factori, inclusiv cat de bine incarca alternatorul, cat de aproape este de un esec complet si cum este programata masina. Aceasta din urma este deosebit de importanta. Majoritatea masinilor moderne sunt pre-programate pentru a acorda prioritate locului in care este trimisa electricitatea in caz de probleme ale alternatorul.
Acest lucru se bazeaza de obicei pe considerente de siguranta. Ceea ce inseamna consumatori precum radioul sau ventilatia nu vor mai functiona inainte ca farurile sa inceapa sa se estompeze din intensitate. Desi aceasta este o caracteristica buna de siguranta, aceasta înseamna ca, daca aveti o masina mai noua si farurile se estompeaza, alternatorul dvs. poate fi deja reparat.
S-ar putea sa va ganditi dacă lumina mea este doar defecta si este un punct corect. Cu toate acestea, exista o serie de modalitati de a incerca sa o restrangeti la alternatorul dvs. De exemplu, dupa cum sa mentionat deja in simptomul 1, s-ar putea sa gasiti ca problema apare numai atunci cand utilizati mai multa energie electrica. Adica aveti farurile aprinse in acelasi timp cu radioul si ventilatia. Oprirea unuia din ceilalti consumatori electrici, va rezolva problema.
Simptomul 3 – Baterie descarcata
Multi conducatori auto au experimentat acel sentiment cand au incercat sa porneasca masina, dar nu auzeau altceva decat sunetul releelor care bifau. Un semn sigur al unei baterii descarcate. Daca aveti o baterie descarcata poate fi un semn al unui alternator defect. Totusi, acest lucru nu este intotdeauna singurul motiv.
Cand alternatorul esueaza, nu poate furniza masinii suficienta energie electrica si, ca urmare, bateria incepe sa se consume, in cele din urma sa se descarce. Cu toate acestea, bateriile auto sunt concepute pentru a oferi motorului la pornire, o crestere a puterii pentru a face lucrurile sa functioneze. In plus, atunci cand alternatorul nu functioneaza, acesta nu asigura nicio incarcare regenerativa a bateriei masinii, care poate provoca, de asemenea, scurgerea acesteia.
Daca aveti o baterie descarcata, este o idee buna sa verificati alternatorul cand inlocuiti bateria. De asemenea, puteti face o verificare rapida pentru a diagnostica daca problema este bateria sau alternatorul dvs. Trebuie doar sa porniti masina, dar scoateti cablurile de start imediat dupa pornire. Daca alternatorul esueaza, motorul se va opri imediat. In timp ce, daca masina continua sa functioneze, atunci probabil ca este bateria. Cu toate acestea, ar trebui sa aveti grija cu aceasta metoda, deoarece o baterie „pe moarte” va primi o incarcare doar atat de mult timp inainte de a fi complet descarcata.
Simptomul 4 – Sunete ciudate
Sunetele ciudate pot fi indicative pentru numeroase probleme ale masinii si poate fi adesea dificil sa se determine de unde provine sunetul. Cu toate acestea, daca auziti sunete ciudate și aveti oricare dintre celelalte simptome rele ale alternatorului mentionate, acesta indica puternic defectarea alternatorului.
Sunetele de macinare sunt adesea rezultatul unui rulment uzat, rupt sau gripat. In timp ce sunetele de scartaieturi sunt de obicei cauzate atunci cand regulatorul de tensiune trimite semnale catre alternator pentru a incarca mai mult decat este necesar.
Simptomul 5 – Mirosuri ciudate
Un alt semn senzorial al unei defectiuni a sistemului alternatorului este un miros ciudat de sub capota. Este posibil sa observati cateva mirosuri diferite, dar toate sunt cauzate de faptul ca alternatorul functioneaza prea mult si este pe punctul de a se supraincalzi.
Daca mirositi a fire topite, acesta este de obicei rezultatul unui alternator supraincalzit. Cu toate acestea, daca simti miros de cauciuc ars, atunci indică faptul ca, cureaua de cauciuc care mentine alternatorul in functiune poate sa nu se roteasca liber, provocand o frecare excesiva. Aceasta frecare poate provoca incalzirea curelei, producand mirosul distinctiv de cauciuc ars.
Simptomul 6 – Accesorii electrice lente
Asa cum s-a discutat in Simptomul 2, daca intampinati probleme cu alternatorul, accesoriile care se bazeaza pe electricitate pot de multe ori sa cedeze. Daca descoperiti ca geamurile electrice functioneaza incet, radioul functioneaza neregulat sau scaunele incalzite nu functioneaza, ar putea fi indicativul defectarii alternatorului.
Dupa cum sa mentionat anterior, este adesea posibil sa observati un model cu aceasta defectiune a echipamentelor. Anumite sisteme functionand doar atunci cand le porniti impreuna cu alte sisteme care utilizeaza energie electrica.
Reparatii Alternatoare
Simptomul 7 – Oprire regulata / dificultate de pornire
Uneori, cand alternatorul se defecteaza, oamenii vor observa ca masina se lupta sa porneasca sau se opreste frecvent. Acest lucru se datoreaza faptului ca atunci cand alternatorul nu incarca corect bateria. Atunci bateria nu are suficienta putere pentru a porni usor masina. In ambele cazuri, bateria masinii nu este inca descarcata, dar va fi pe drumul cel bun.
Semne ale unui Alternator defect
Dupa cum am mentionat, alternatorul este alcatuit din diferite parti, deci daca observati ca esueaza destul de devreme, poate rezulta o reparatie ieftina a uneia dintre aceste piese. Cu toate acestea, daca ignorati aceste simptome, s-ar putea sa aveti reparatii mult mai costisitoare. De asemenea ar putea fi necesar sa inlocuiti piese suplimentare, cum ar fi bateria sau componentele electrice.
Prin urmare, va recomandam sa vizitati service-ul nostru pentru a va verifica masina daca observati oricare dintre simptomele rele ale alternatorului pe care le-am enumerat.
Domeniul nostru de activitate, ne face sa fim raspunzatori, profesionali, prompti, indrazneti si curajosi. Astfel putem face fata cu brio oricarei situatii.
Service-ul nostru CAB Service este situat pe Intrarea Vrabiei, nr.1, sector 5, Bucuresti.
Repararea Alternatoarelor / Electromotoarelor functioneaza doar pe baza de programare. Mecanicii nostri profesionisti, lucreaza cu simtul raspunderi si va pot solutiona orice problema aparuta la masina dvs.
Reparatii Alternatoare / Electromotoare programari la: 0729.129.037